Knotgroep Bunnik

Praktische informatie

Het knotten gebeurt, zoals al verteld in Hoe knotten, in de winter. In principe werken wij op zaterdag van 09:00 tot 12:30 om de week, dus eens in de 14 dagen. Maar Sinterklaas en Kerstmis of andere belangrijke zaken kunnen daar wijzigingen in aanbrengen. Ook het weer kan invloed hebben. Vorst en sneeuw zijn alleen maar gunstig, dat is mooi om te zien en de grond is niet modderig en vanaf het ijs op de sloten zijn anders moeilijk bereikbare takken nu aan te vatten. Regen houdt ons ook niet tegen, is wel vervelend natuurlijk. Maar harde wind is gevaarlijk en dan blazen we de werkochtend af.

Ook de knotgroep moet rekening houden met het Corona COVID-19 virus. Knotten in coronatijd brengt enkele aandachtspunten met zich mee:

  1. Bij het knotten zelf is de 1,5 meter afstand goed aan te houden. Bij een afstand die groot genoeg is om geen takken op het hoofd van de buren te laten vallen is de kans op onderlinge besmetting minimaal. Met meerdere mensen tegelijk aan een lastige boom werken moeten we toch maar achterwege laten.
  2. Bij het gezamenlijke koffie/thee/chocolade drinken met koeken, bananen, krentebollen zoals we dat gewend waren is die 1,5 meter niet of nauwelijks te handhaven. Daarom wordt iedere knotter/knotster uitgenodigd alleen voor zichzelf dat eten en drinken mee te nemen dat zij/hij wenst. Het wordt dus een ieder-voor-zich catering.
  3. We verdelen ons in groepjes van 4 waarvan één coördinator is. De groepjes houden afstand tot elkaar.
  4. Maar nu met de scherpere maatregelen kunnen we niet meer met een grote gezellige groep gaan knotten, zelfs niet met opsplitsen in subgroepjes van vier. Het kan nog slechts individueel, of veiliger, in duo's. Dat hoeft dan niet op de genoemde zaterdagochtenden. Volg de berichtgeving (emails) van Nicolien of kijk onderaan op deze pagina.

Het knotseizoen 2020-2021 is nu afgelopen. De laatste klus is met een extra zaterdag voltooid. Volgend seizoen gaan we weer knotten, er is nog werk genoeg. Doorgaans begint ons knotseizoen de eerste zaterdag van november. Ruim daarvoor zullen de data van de knotzaterdagochtenden op deze site vermeld worden en krijgen de regelmatige deelnemers een emailbericht.

Iedereen is welkom om samen met ons zich een ochtend wat zweet op de rug te werken. Maar bij ongunstige omstandigheden (harde wind, of ijzel maakt de wegen onbegaanbaar) is het aan te raden contact met ons op te nemen, zie Over ons.
En contact vooraf is zeker gewenst in deze coronatijd.


Op het google-maps kaartje van Bart Horeman is te zien waar we de laatste jaren aan het werk zijn geweest.

weergeven op een grotere kaart in een nieuw venster

Een korte terugblik op vermoeiende genoeglijke ochtenden van dit seizoen Voor oudere terugblikken zie in de rubriek Logs.

31 oktober 2020 zijn we toch gaan werken bij Cor Dorrestein aan de Werkhovense weg 18 in Werkhoven. Het bestuurtje had een paar dagen eerder besloten om het niet te doen, maar toen kwam er zoveel email van teleurgestelde knotters dat we toch maar gingen met nog wat extra aanpassingen: bij het gereedschap pakken afstand bewaren en mondkapjes, verdelen in groepjes van 4 waar één als coördinator optreedt. Er warwn 13 mensen en het was prachtig weer.

6 november 2020 bericht van Nicolien:
Door de nieuwste coronamaatregelen kunnen we op 14 november niet meer gezamenlijk gaan knotten. Maar we mogen buiten nog wel dingen in ons eentje of met zijn tweeën doen.
Afgelopen zaterdag hebben we zo’n 20 van de 30 knotwilgen bij Cor Dorrestein geknot. Er moeten er dus nog 10. Als je zin hebt om in je eentje of met zijn tweeën nog een wilg te knotten dan kan dat. Het gereedschap ligt nog in de schuur bij Werkhovenseweg 18 en het is mooi weer. Het hoeft niet speciaal op zaterdag. Elke dag van de week is goed, maar niet op zondag. Bel wel van tevoren naar Cor Dorrestein, zodat hij weet dat je komt.

22 november Hoewel we niet als gezellige knotgroep hebben kunnen werken zijn de laatste bomen bij Cor Dorrestein toch door verschillende mensen geknot. Alleen of met twee, en als er dan nog iemand kwam dan kon die aan de volgende boom 20 meter verder gaan werken. De laatste tak viel op 18 november. Een heldhaftige zaagactie van Marchien, het was een heel zware tak. Die heeft zichzelf stevig in de sloot geplant en is er met simpele man/vrouwkracht niet uit te krijgen. Misschien kunnen we daar later wat aan gaan doen, als we weer met vereende krachten aan één boom kunnen werken.

28 november 2020 begonnen we met 14 knotters aan de bomen bij het wandelpad vanaf de Broekweg richting west en noord. W werkten in 4 groepen, 2 x 4 en 2 x 3, één knotter per boom. We gaan tegenwoordig via dammetjes de sloten over, niet meer de soms griezelig wankele plankjes over het water.

12 december 2020 werkten 15 knotters in 4 groepjes verspreid over het terrein. We schieten lekker op. Er kwamen nog mensen een lading wilgentakken halen om thuis een schutting te vlechten en zij deelden chocoladeletters uit. Geen gezellige koffie/chocoladekrentebollen sessie maar wel een heel goede chocoladeletter mee naar huis.

14 december 2020 kwam onze reegering met de aankondiging van een vrijwel volledige COVID-19 lockdown. Uit het bericht van Nicolien:
De wilgen langs de Broekweg waar we op 28 november en 12 december geknot hebben zijn intussen klaar. Dank aan Ria, Madeleine, Rianne, André, Jolande, Bart en Rudi.
De ladders liggen nog op de oude knotplek. Als je bij Broekweg 1 wilt gaan knotten kun je eerst een ladder halen bij de oude knotplek en die naar Broekweg 1 brengen. Neem een 8-sportsladder, die zijn lang genoeg.
Als je gereedschap nodig hebt, kom dat dan eerst halen bij mij, Rijnseweg 6, Odijk. Graag van tevoren even bellen als je iets wilt ophalen: 030-6563717.
Leg na afloop van het knotten de ladder zo neer dat hij vanaf de weg niet te zien is, doe het hek weer dicht, en neem gereedschap en helm mee naar huis.

15 januari 2021 bericht van Nicolien:
De wilgen bij Broekweg 1 langs het laantje richting Sterkenburg die wij moesten doen zijn nu klaar. We doen nu een aantal achterstallige wilgen achter de boerderij achter de nogal verwilderde tuin. Je kunt hier het beste heen lopen door vanaf de Broekweg richting de boerderij te lopen, aan het eind van het weiland rechtsaf door het hek het weiland in te lopen en dan na de knotwilgen linksaf over het dammetje te gaan. Het is daar ietwat nat maar niet extreem. Er liggen al 3 ladders. Er lopen schapen in het weiland en er staat stroom op de draad.
De bomen die vorig jaar gedaan zijn moeten wij niet opnieuw doen, maar wel de achterstallige bomen. Er mogen staken van 1 - 1,5 meter op de knot blijven staan als de takken te dik zijn. Leg de afgezaagde takken op stapels dwars op de sloot met de dikke uiteinden dezelfde kant op.

14 februari 2021 voortgangsbericht van Nicolien:
De achterstallige wilgen bij Broekweg 1 zijn intussen klaar. Dank aan Ria, Madeleine, Rianne, Andre, Jolande, Bart en Henk Steunenberg.
Nog steeds mogen we uitsluitend alleen of met zijn tweeën knotten. Dat gaan we nu doen bij de Beug, Werkhovenseweg 1, Odijk. Vorig jaar hebben we hier een aantal jonge wilgjes geknot. Maar nu zijn de oudere wilgen weer aan de beurt.

20 februari 2021 waren er 5 knotters actief bij De Beug. Het was ijzig koud, maar met goed zagen blijf je wel warm. Bea had toch weer soep voor ons gemaakt die we buiten aan picnictafels konden genieten met genoeg onderlinge afstand.

27 februari 2021 met heel ander weer dan een week geleden maakten 8 knotters de klus bij De Beug af. Het was wel oppassen om de onderlinge afstand te handhaven, maar de wilgen staan ver genoeg van elkaar af, Het is goed te doen met één zager per boom en één takkenopruimer per boom.
Met het prachtig zonnige weer en ook de vorige sessies met rijp en sneeuw bij de Broekweg zijn er veel foto's gemaakt.

11 maart 2021 bericht van Nicolien:
Afgelopen zaterdag (6 maart) hebben we twee grote wilgen bij Burgweg 3 bijna klaargekregen. Afhankelijk van het weer proberen we komende zaterdag de rest (nog twee grote wilgen) af te krijgen. En als het weer niet meewerkt (de verwachting voor zaterdag is wind en regen) moet het toch de zaterdag erna lukken.

20 maart 2021, de extra knotzaterdag. Vorige week (13 maart) waaide het te hard. Maar deze zaterdag is met mooi weer en 7 knotters de klus geklaard. De wilgen zijn zo groot dat er met meerdere mensen in één boom gewerkt kon worden met 1.5m afstand. Tegen 12:00 werd de laatste knotdag van dit merkwaardige seizoen beëindigd.