Knotgroep Bunnik

Wat hebben we zo al gedaan

In de rubriek Foto's staan beelden sinds 2004 waarop is te zien hoe wij knotten en hoe mooi het is. Misschien ga ik nog eens oudere dia's inscannen en er bij zetten.
In de rubriek Waar en wanneer staat een kaartje met de knotplaatsen sinds 2010.
En in 2012 ben ik begonnen te noteren waar en wat we doen. Dat summiere logboek staat hieronder. Het gaat volgens het recept van de Hartenkoning (Alice in Wonderland): "Begin bij het begin, ga door tot het eind, en hou dan op".

Seizoen 2012-2013

3 november 2012
De start van seizoen 2012 - 2013 bij De Beug liet een opkomst zien van 17 knotters die na de koffie het natte weer trotseerden. Dat weer was wat vervelend, maar de catering met koffie en koek, en daarna nog eens erwtensoep was heel plezierig.

17 november - 1 december 2012
We begonnen aan de grote wilgen in het weiland op de hoek van Burgweg en Achterdijk, tegenover het Vagevuur. Daar zijn we overeenkomstig de schatting twee ochtenden mee bezig geweest.

15 december 2012
En de laatste zaterdag van 2012 waren de bomen van Bruis Verbeek tegenover de waterzuivering op de Rijsenburgse laan aan de beurt. Het was even doorwerken, maar we kregen het in één ochtend af.

De ochtenden in 2013 bij Het Burgje
Op 12 januari zijm we begonnen aan de bomen van Het Burgje, Weteringse weg 6 Odijk. We hebben een goed begin gemaakt. Het had 's nachts wat gevroren, maar bij de koffie stonden we toch op modderige grond.
Maar op 26 januari was het een prachtig sneeuwlandschap. En toen er een stevige sneeuwbui langskwam werd het zelfs wat bar, zie de foto's en filmpjes.
Op 9 februari was het ook mooi wit, maar 23 februari was het groen met een harde bodem en een dunne ijslaag op de sloten. Wij konden er niet op staan, maar het is makkelijker om takken van het ijs te harken dan om ze uit het water te vissen.
Op 9 maart stonden we in de regen. Toch waren we met 11 knotters bezig.
Op 23 maart zouden we het werk aan de laatste paar bomen bij Het Burgje voltooien. Maar het was zo'n dag met gevaarlijk harde wind. De volgende zaterdag, 30 maart, bleken de laatste boompjes al geknot te zijn en moesten we ons tevreden stellen met de koffie/chocolade en gevulde koeken en een glas warme wijn van Henny.

Het werk op 30 naart

Seizoen 2013-2014

2 en 16 november 2013: de wilgen bij Kouwenhove
Het seizoen 2013 - 2014 is begonnen bij Gert van Dijk, achter de Nijenhof bij Bunnik (maar Kouwenhove is wel gemeente Zeist, die sloot waar de wilgen langs staan is de gemeentegrens). Het was tevens de landelijke natuurwerkdag en er waren 'gastarbeiders' op deze dag die met ons konden kennismaken met de oranje veiligheidshelmen die we vanaf nu behoren te gebruiken. Het leverde mooie plaatjes op, zie de rubriek Foro's. We waren met 17 knotters en 11 gasten, het was wat somber weer maar het werk en de koffie en chocolade werd goed gedaan.
Op 16 november waren er maar 11 knotters. En het weer bleef tegen de officiele verwachting in erg mistig. Het leverde een paar mistieke foto's op. En het knotten was om 12:00 uur voltooid.

30 november 2013: wilgen langs de weilandsloten van Rijnwijck
We begonnen met 17 knotters de kleinere takken vam de nieuw aangeplante wilgen af te zagen zodat de beheerder later met een motorzaag makkelijk bij de al te dikke uitgegroeide takken kan komen. Bij nader inzien hebben we ook de oudere wilgen maar geschoren die misschien nog wel een jaartje op hun beurt hadden kunnen wachten. En ook enkele eigenlijk te dikke takken zijn afgezaagd. Het zagen is het probleem niet, naar het vallen van zo'n grote tak is gevaarlijk. Zelfs onze nieuwe helmen zouden ons niet beschermen tegen zo'n klap.

14/12/2013, 4/1/2014. 18/1/2014: wilgen in de weilanden Broekweg/Lanbroekrdijk
We waren met 18 lnotters, plus de jeugdtroepen van Siwart. We maakten een goed begin. Sommige wilgen waren oud en toonden een grote warbos van kleine takken, andere wilgen waren relatief jong en hadden niet zo veel takken, zes tot acht, maar dat waren dan eigenlijk bomen op zich. Er moest degelijk opgelet worden of het veilig was om langs te lopen (of door te gaan met zagen).
En op 4 januari wensten 15 knotters elkaar een goed 2014. En op 18 januari waren we weer met 15 knotters aan het werk, en kregen we het net niet af.

1 februari 2014: Broekweg/Langbroekerdijk en het paardeweitje
Het begon donker met regen. En er was stevige wind, maar nog niet hard genoeg om gevaarlijk te zijn. En we hadden met 16 geharde knotters vóór de koffie de klus bij van der Kruk klaar. En toen kon iedereen naar het paardeweitje aan de overkant lopen waar voor de koffie al enkele knotters begonnen waren.

15 februari 2014: bericht van de secretaris over veilig thuis blijven
De weersverwachting is stabiel en onverbiddelijk. Zouden we met windkracht 6 toch de boom in gaan dan zou de wind ons als heksen op wilgenstelen kortstondig door de lucht doen zweven. Dit verschijnsel, hoe boeiend ook, zeker als het collectief gebeurt, slaat wellicht een bres in ons knottersbestand, wegens al die onzachte landingen.
Vandaar ons besluit. Tot over twee weken, deo volente.

1 maart 2014: afmaken paardeweitje en beginnen aan de Jachtrustlaan
Met 13 knotters kregen we het paardeweitje niet voor de koffie af zoals we verwacht hadden. Maar toch zijn de meesye ladders verplaatst naar de Jachtrustlaan en hebben we daar een begin gemaakt. Het weiland is daar vreselijk nat, vermoedelijk is de kleilaag hier dikker dan bij van der Kruk. Het is dichter bij de rivier en het zand van de heuvelrug ligt dieper.
De paar mensen die de klus op het paardeweotje afmaakten waren net op tijd bij de Jachtrustlaan om nog een kop koffie te drinken.

15 maart 2014: de 14 wilgen aan de Jachtrustlaan
En ook deze dag waren we met 13 knotters. Het soppende weiland en enkeldiepe modderveld bij het hek waren na het onwaarschijnlijk mooie voorjaarsweer van de afgelopen week zeer begaanbaar geworden. En ook vandaag was het best lekker weer, de harde wind deerde ons niet erg achter de beschutting van het kasteelbos Beverweerd. Maar de wilgen waren groter dan we eerst dachten. De drie lange ladders moesten steeds verplaatst worden om weer iemand in de boom te helpen, waarna de ladder weer terug moest om iemand uit de book te laten klimmen. Er moest hard gewerkt worden om de klus te klaren, en tenslotte nog tot 13.00 uur 'overwerken' om de laatste boom nog netjes te knippen en scheren. Maar het is gelukt, oef.

19 april 2014: seizoenafsluiting bij Nicolien en Rudi
Het was een heel gezellige middag met prachtig weer om in de tuin te zitten en van de zang van tjif-tjaf, heggemus, winterkoning, nerel en groene kikkers te genieten. Die kikkers kunnen ook heel goed in de vijver plonsen. Na de verrukkelijke maaltijd, van de veldkeuken, kregen we in de huiskamer nog een desert van cérise flambée van Henny. En Siwart maakte middels het voordragen van een heldendicht de knotter van het jaar bekend,

Seizoen 2014-2015

1 november 2014: Natuurwerkdag bij De pleisterplaats
We namen weer de zagen ter hand, vers gescherpt en gezet. Het was tevens de landelijke natuurwerkdag en 13 knotters van de vaste kerngroep en 5 gasten genoten van het onwaarschijnlijk mooie weer en van de prachtige wilgen van Van Beusekom. Ook de thee/koffie/chocolade en plakjes koek net boter in theeschenkerij De Pleisterplaats van familie van Beusekom vormen een aangename herinnering. Het seizoen 2014-2015 is goed begonnen.

15 november 2014 de Pleisterplaats
Het is somber weer, maar behalve een stevig buitje op de heenweg heeft het nauwelijks geregend, we hebben zelfs een moment met vage zon meegemaakt. De 14 knotters, met een novice, hadden wel moeite om door het natte weiland te stappen. De combinatie van 11mm neerslag 's nachts en een groep rondhuppelende pinken maakten het weiland moelijk begaanbaar, vooral bij de smalle doorgangen bij een hek.
Het afwerken van de bomen vordert. Bij de volgende sessie krijgen we het wel af als er genoeg knotters zijn.

29 november 2014 de Pleisterplaats
Met 14 knotters hebben we het net niet afgekregen. Hoewel we stevig doorgewerkt hebben. Dat ging vanzelf met die gure wind. Er stond dan wel een vrolijk zonnetje maar die slaagde er niet in ons te verwarmen. Dat moesten wel zelf doen door hard te werken. De koffie werd deze keer binnenshuis geschonken omdat het zelfs in de schuur te guur was.

13 december 2014: Oversteken naar Piet vd Kruk
Met 14 mensen begonnen we bij van Beusekom de laatste takken af te zagen en de boel op te ruimen. We hadden verwacht er in een uurtje mee klaar te zijn, maar het duurde tot de koffie.
Na de koffie staken we de Broekweg over om aan de klus bij Piet vd Kruk te beginnen. We hebben een goed begin gemaakt. Volgend jaar op 3 jan gaan we verder.

3 januari 2015 de wilgen aan de Broekweg
16 knotters wensten elkaar een voorspoedig 2015. De dagen vóór zaterdag werd met spanning de weerberichten gevolgd want met windkracht 6Bf blazen we het af. Maar het weer werd rustig en de aanvankelijk verwachte regen werd uitgesteld tot in de middag. Het was wel somber en donker, en nat miesrdruppeltjes, maar geen echte regen. We hebben toch nog een paar minuten een bleek zonnetje gezien (diegenen die opgelet hebben). De 16 knotters hebben het rijtje net niet volledig kunnen afwerken. Over 2 weken zal een kleine ploeg de laatste stompjes moeten afzetten.

17 januari 2015: Gemeentelijke wilgen langs de Kromme Rijn
na ruim 10 dagen met veel harde wind en storm en regen was 17 januari een prachtige dag met strak blauwe lucht. De zon kwam in het zuid-oosten net over de boompjes kijken en het jaagpad langs de Kromme Rijn was lekker begaanbaar, want hard bevroren. In de loop van de ochtend werd het wat warmer en werd het pad een beetje modderig. Maar de laarzen waren eigenlijk niet nodig (ik liep op hollandse klompen). Deze dag werken we aan bomen van gemeente Bunnik, en de gemeente heeft ons 10 mooie sikkelzaagjes geschonken die uitstekend bevallen in de takkenwirwar van de gemeentelijke wilgen. Dat zijn prachtige oude bomen, en het was toch wat meer werk dan we aanvankelijk dachten. Maar we waren vóór 12 uur klaar. De knotters die de laatste takken bij vd Kruk fatsoeneerden waren inderdaad met de koffie terug en zij konden nog net wat echt zaagwerk verrichten aan het hout langs de Kromme Rijn.

31 januari 2015: het jaagpad achter het gemeentehuis
het waren 2 kleine wilgjes en 6 grote langs het jaagpad langs de Kromme Rijn achter het gemeentehuis in Odijk. Vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis was het enkele honderden meters lopen met de ladders en zagen het bruggetje over en langs het jaagpad naar de wilgen. De geplaviede paadjes bleken door bevriezing glibbiger lopen dan het besneeuwde gras, maar niemand is gevallen. Met 11 knotters en een uurtje enthousiast toezicht van wethouder Zakee die ook wel wat takken kon opruimen genoten we van mooi zonnig winterweer en buien van korrelhagel en een beetje natte sneeuw.
Omdat we voor het eerst voor de gemeente werkten werd eri n de Nieuwsbode aandacht aan besteed. (het artikel staat hier op de website).
Het zijn mooie wilgen, maar erg veel klein hout wat geknipt moest worden, dus wat meer opruimen dan lekker zagen. Maar er waren genoeg dikke takken, en lastig te bereiken takken om de zaagdrift en lust tot probleemoplossing te bevredigen. We hadden de klus tegen 12.00 uur klaar. Het zijn mooie wilgen, en het landschap is ook mooi. Maar de A12 en de provinciale weg zijn erg dichtbij en goed te horen.

14 februari 2015: weer bij de Broekweg
het waren 29 bomen die langs het wandelpad vanaf de Broekweg naar het Beverweerdbos staan. Maar ze bleken kleiner dan we op het eerste gezicht beoordeeld hadden. Met 16 knotters en mooi weer ging het heel snel. Er moeten nog 6 bomen geknipt en geschoren worden. We hadden gedacht hier 3 ochtenden bezig te zijn. We zullen voor de volgende keren nog wat meer werk moeten zoeken.

28 februar 2015: Broekweg en Kouwenhoven
om 08.30 reden Jan-Willem en Nicolien met het karretje naar de Broekweg om de meeste ladders op te laden en naar Kouwenhoven te brengen. Daar begonnen 8 knotters om 09.30 aana de wilgen van Gert van Dijk. Maar bij de Broekweg waren om 09.00 al 6 knotters, en even later 7, met 6 wilgjes bezig. Ook kregen we daar, zoals afgesproken, bezoek van 2 mensen van Museum Oud Amelisweerd die zo'n 150 mooie lange rechte wilgenstaken wilden hebben voor een 'levend kunstwerk' in de vijver bij Oud Amelisweerd. De 7 Broekwegknotters verplaatsten zich per fiets en automobiel naar Kouwenhoven waar we op tijd aankwamen voor de koffie/chocolade. John reed daarna weer met het karretje terug naar de Broekweg om de laatste ladders op te halen. Het was echt een forensisch dagje.

14 maart 2015 zagen bij Kouwenhoven en planten bij de Broekweg
de laatste knotzaterdag van dit seizoen waren er 10 knotters om de laatste takken van de wilgen bij Gert van Dijk op Kouwenhoven af te zagen. Dat was snel gebeurd. Het lukte om met het opruimen en het opladen van de ladders en zagen op de kar voor vervoer naar de zomerrust de tijd te vullen tot de koffie/choco en muslibrood met kaas, en de nog warme cake van Joke van Dijk.
Bij de Broekweg waren er 5 arbeiders en 7 grondboren. Om 12.00 uur hadden we 45 nieuwe wilgjes geepoot waar dit jaar de pluim nog moet worden uitgezaagd zodra ze aangeslagen zijn. En over een paar jaar kunnen we daar weer knotwerk verrichten. Ook hier hadden we uitmuntende catering (met koffielikeur) van Tom en Stans maar we misten de warme cake van Joke van Dijk.

16 mei 2015 was de seizoenafsluiting
bij Nicolien en Rudi. Helaas niet met mooi weer in de tuin maar in de keurig opgeruimde en verwarmde schuur. Het zou een beetje dringen worden in de huiskamer. En nog een helaas, geen salade van de Veldkeuken, zij hadden het die dag te druk. Maar de pizzeria in Odijk leverde ook heel smakelijke waar, zie de foto's.

30 mei 2015 een extra ochtend om de wilgen aan te kleden
En na de afsluiting van het knotseizoen toch nog één ochtend knot actie. De wilgenslieten die we 14 maart gepoot hadden moesten nog getopt worden en voorzien van jasjes om bastvreten van de reeën tegen te gaan. Eigenlijk hadden we dat meteen bij het planten moeten doen, maar toen waren die jasjes nog niet beschikbaar. Een stuk of acht wilgjes toonden al vraatsporen.
Op deze speciale ochtend waren er toch wwer 12 knotters aanwezig, en we slaagden er in de tijd tot de koffie met zinnige arbeid te vullen.
En nu is het seioen toch echt afgesloten. De eerste zaterdag van november beginnen we weer.

Seizoen 2015-2016

7 november 2015 de landelijke natuurwerkdag
Behalve de 15 knotters van de vaste kernploeg waren er 6 gasten opgekomen om de handen aan de zaag te slaan. We zaagden aan de wilgen vlak bij de boerderij van Ari van Beusekom, geriefelijk dicht bij de koffieschuur. Met 21 mensen pasten we niet in de keuken en het was warm en in de schuur aangenaam toeven. Het grijze weer hinderde de zaagwerkaamheden niet, we hebben een goed begin gemaakt in dit seizoen.

21 november 2015 weer bij De leisterplaats
11 knotters trotseerden blimoedig het duistere natte weer. Gehuld in waterdichte jassen en regenbroeken werd er stevig doorgewerkt. Even na 10:00 uur hield de regen op en konden die lastige regenpakken uit. Het is buiten helemaal niet zulk slecht weer, dat denken de mensen die binnen blijven zitten.

12 december 2015 nog eens bij de Pleisterplaats
17 knotters genoten van het mooie weer op deze zaterdagochend. We kregen de klus van dit seizoen af en zijn zelfs al begonnen met wat bomen voor het volgend seizoen. Na de krentenbollen met kaas en mandarijntjes konden we vaststellen dat we het mooiste deel van de dag buiten doorgebracht hadden. We reden naar huis onder een steeds dikker groeiend wolkendek.

19 december 2015 langs de Marsdijk bij Fort Vechten
op deze laatste knotochtend van 2015 werkten 19 knotters voor de gemeente Bunnik in een moerassig bosje vlak bij de Romeinse wachttoren bij Fort Vechten. Met zo'n grote groep kregen we het werk in één ochtend af.

Stapel de takken bij Fort Fectio

9 januari 2016 bij Achterdijk 54 in Werkhoven
Met 17 mensen hebben we op één ochtend 16 wilgen geknot. De klus is daar klaar, volgende keer weer een ander stekje.

23 januari bij Rijsenburgselaan 24 in Driebergen
Met 14 knotters waren we actief in mistig weer, en we kregen het niet af. Volgende keer (6 februari) gaat een select groepje de klus afmaken en we verwachten dat zij zich met de koffie bij de hoofdgroep zullen voegen die dan op de nieuwe locatie bij Rijnwijck, aan het zagen is.

6 februari, een ploeg op de Rijsenburgselaan en een ploeg bij Rijnwijck
De 6 knotters bij Verbeek op de Rijsenburgselaan ontdekten al snel dat ze de klus niet vóór de koffie gklaard zouden hebben. Dus verplaatsten we ons tegen koffietijd luxe per automoiel naar Rijnwijck om daar van koffie/chocola en krentebollen met kaas te genieten. De 7 knotters bij Rijnwijck bleken een goed begin gemaakt te hebben waar we de volgende twee knotochtenden nog aan kunnen voortwerken.
De ploeg bij de Rijsenburgselaan had even na 12 uur de klus geklaard en we konden dus de ladders en zagen weer voegen bij het asenaal dat bij Rijnwijck nog verder benut gaat worden.

20 februari, 18 knotters schoten flink op bij Rijnwijck
De heren Aeolus en Pluvius hadden een ochtend met relatief weinig wind en regen ingelast tussen een nacht en een middag en opvolgende nacht met stormachtige wind en regengekletter. Daardoor schoten we flink op en moeten we volgende keer misschien na de koffie al verhuizen.

Op 5 maart was de klus bij Rijnwijck met de koffie klaar,
en dat was maar goed ook want 5 van die knotters moesten wel even snel de bemodderde kleding verwisselen voor een wat netter pakje om op de koormiddag van Cantecleer in presentabele toestand de stem te kunnen verheffen.

En op 19 maart op de Burgweg,
Deze laatste knotdag van dit seizoen waren we ook met de koffie klaar. Nog een laatste middag op 28 mei met pizza's en wijn en bier en zelfgemaakte limonades, keuze uit vlierbloesem en zwarte bessen, maakten ons klaat voor een ontspannen zomerseizoen.
In november pakken we de zagen weer op.

Seizoen 2016-2017

5 november 2016 De Pleisterplaats - landelijke natuurwerkdag
Met 4 gasten en 10 kernploegknotters begonnen we aan de wilgen van boer van Beusekom.

19 november 2016 weer op De Pleisterplaats
En met 15 knotters is de klus bij van Beusekom voltooid.

3 december 2016 tegenover Het Vagevuur
Met 18 mensen werden 13 reusachtige bomen geknot in mooi aanvankelijk mistig weer, later zonnig. Het leverde mooie foto's op.

17 december 2016 de wilgen langs het weiland van vd Kruk uiterst west
Het is een mooie plek, maar wat donker weer. Het zijn stevige bomen. Met 14 knotters is een mooi begin gemaakt.

7 januari 2017 bericht van onze secretaris
Beste Knotters,
 Koning Winter levert ons een gemene streek!
 Extreme gladheid, minimaal code Oranje en mogelijk Rood.
 Niet verantwoord om naar onze locatie te gaan, vindt het bestuur.
 Dus helaas, helaas, tot betere tijden.
 Groet, Siwart

21 januari 2017 weer bij vd Kruk vlak bij de Jachtrustlaan
Schitterend weer op deze mooie plek. Met 16 mensen werden weer wat wilgen van hun takkentooi ontdaan. Maar volgende keer zijn we weer hier.
Ook nu weer mooie foto's.

4 februari 2017 de laatste keer bij de Jachtrustlaan
Met 18 knotter was de klus om 12:15 klaar. Voorlopig nemen we afscheid van deze mooie plek waar we 43 wilgen netjes geknipt en geschoren hebben.

18 februari 2017 regionale werkdag met het LEU
Er waren erg veel knotters en zagers uit de regio, IJsselstein, Houten, Wijk bij Duurstede, Abcoude, .... Totaal zo;n 65 nensen met zagen en takkenscharen (en motorzagen) vielen aan op het al te uitbundig uitgegroeide sleedoornstruweeel in de wat verwaarloosde perenboomgaard. Waar toch wel appel-perensap uit geoogst was waar iedereen een fles van meekreeg.
En goede koffie/thee/chocola net appeltaart. En soep en broodjes bij de lunch. Er was een chef-kok die wel kon maar niet mocht zagen/snoeien want hij moest koken.
Lekker hoor.

4 maart 2017 weer bij Het Burgje, maar nu alleen onze knotgroep
Met 17 KGB-ers (KnotGroep Bunnik) werden de overvloedige sleedoorns, meidoorns, vlieren, hazelaars in het struweel en hakhout gefatsoeneerd. We hebben wel wat struiken laten staan voor de merels en winterkoninkjes, die struiken zijn alleen ontdaan van de dode takken zodat ze weer goed kunnen uitgroeien.
John Vernooij was in zijn eentje bezig bij één wilg bij de Limesbaan. Die was eenzaam achtergebleven toen de provincie daar vier wilgen van een groep van vijf had geknot.
Deze dag waren er 18 Bunnikse knotters actief.

18 maart 2017 bij De Beug
Met 18 knotter waren de 12 wilgen tegen 12:00 uur weer keurig netjes geknipt en geschoren. We konden onze aandacht wijden aan de uitstekende lenteuisoep voordat we weer naar huis gingen.

13 mei 2017 de seizoenafsluiting bij Nicolien en Rudi
waarbij zelfgemaakte limonadesiroop van zwarte bessen en vlierbloesem door verschillende mensen werd aangevoerd naast de uit winkels verkregen vruchtensappen en wijn en bier. lekker Het eten was een verrukelijke soep en broodjes, een engelse pie en groene salade van Lekker uit Driebergen. en ijs met zwarte bessen (uit de tuin) en slagroom toe.

Seizoen 2017-2018

4 november 2017 bij Ari van Beusekom (De Pleisterplaats)
bij de hoek Langbroekerdijk/Broekweg. Met 20 mensen (5 gasten voor de landelijke natuurwerkdag) genoten we van prachtig weerbij een wandelpad op een wat verhoogd weggetje door het zompige land met aan weerszijden knotwilgen. Fraaie oude bomen en jongere bomen in opengevallen plaatsen. De weermannen/vrouwen hadden voor de ochtend veel zon en weinig wolken beloofd bij een matige wind en aangename temperatuur. En ze hielden woord. De gasten konden ervaren hoe leuk het is om je wat in te spannen in een mooi landschap. Zie foto's.'
In de middag bij de boodschappen fietste ik in de regen.

18 november 2017 weer bij De Pleisterplaats
Aan het eind van de ochtend waren alle bomen langs het wandelpad afgewerkt. Volgende keer gaan we verder aan de overkant van de Broekweg bij vd Kruk.

2 december 2017 staken we de Broelweg over.
Met 19 knotters maakten we een goed begin aan de veel, heel veel bomen die hier langs de sloten staan. Heel mooie bomen zijn het ook. Het was een zeer mistige dag, amper 200 meter zicht. Dat leverde wat mistieke foto's op.

10 december 2017 verder bij vd Kruk
Er waren 17 knotters om te genieten van het prachtige weer. De te verwachten nare hagel/sneeuw/regenbuien kwamen pas na 12:30 uur.

In 2018 begonnen we op 6 januari, nog steeds bij vd Kruk op Broekweg 2. We zijn daar doorgegaan op 20 januari en 3 en 17 februari soppend door het sappige weiland. We hebben daar 84 mooie grote wilgen van hun takkenvracht ontdaan. En de laatste ochtend zijn de eerste takken op het paardenweitje aan de overkant van de Langbroekerdijk gezaagd.

3 maart 2018 op het paardenweitje
De echte kou en striemende oostenwind van de russische beer (metereologie grapje) was wat minder. Maar de grond was nog prettig hard en we konden probleemloos over het slootijs lopen om de takken op te ruimen. Zoalng we werkten was het best uit te houden maar bij het koffie/chocolade drinken gingen we toch in de luwte van John's busje staan. De 19 knotters kregen de klus van 21 knotwilgen met stevig doorwerken mooi op tijd af.

17 maart 2018
Na een weekje redelijk weer kwam de kou en wind weer even terug. Maar op de beschutte plek bij mw. v.h. Nederend, vlakbij klooster Arca Pacis konden 17 knotters de 20 wilgen fatsoeneren met het genot van goede locale catering.
Laatste knotdag van dit seizoen.

Op 9 juni 2018 (ja, laat in het seizoen) was de seizoenafsluiting met versnapeingen en drankjes en een smakelijke maaltijd (van Lekker uit Driebergen) bij Nicolien en Rudi. Om 15:30 gingen de wijnflessen open maar de vlierbloesemsiroop en zwartebessensiroop kreeg meer belangstelling.

Seizoen 2018-2019

3 november 2018 begonnen we in een bomensingel bij Cor Dorrestein op de Werkhovense weg 18 3985 MH in Werkhoven. Aan de westkant van het pad moesten de wilgen afgezaagd worden. De singel aande andere kant van het pad moest blijven staan.

17 november 2018 met 19 knotters dachten we even de klus bij bij Cor Dorrestein af te kunnen maken. Maar er staan nog wat wilgjes die de volgende keer moeten gaan sneuvelen. Het is wel een mooi ruig stukje waar de hazen dachten te kunnen uitrusten totdat die vervelende mensen kwamen. Drie hazen zochten haastig een andere slaapplek.

1 december 2018 14 knotters waren om 10 uur klaar met de klus bij Cor Dorrestein Na de chocokof verhuisden we naar de knotwilgn langs de Kromme Rijn achter Rijnseweg 6 tot 12 waar de Driebergse Meer in de Kromme Rijn uitmondt.

15 december 2018 kregen 14 knotters de 9 wilgen bij Kromme Rijn / Driebergse Meer (Rijnseweg 6 Odijk) af, de 5 wilgen aan de andere kant (westoever) werden door 3 zagers bewerkt. Die bomen hadden niet veel takken maar die waren wel erg zwaar. En 2 mensen begonnen met slieten poten bij Rijnseweg 1. Om 12:30 was het zagen klaar, maar nog 2 mensen voegden zich bij het poten van de slieten. Met de grondboor een pootgat boren gaat wel, naar het bleek erg zwaar om die grondboor uit die zuigende blauwe klei t trekken. Die klus was pas om 14:15 voltooid. We hebben 25 nieuwe wilgjes geplant.

5 januari 2019 wensten 21 knotters elkaar een goed nieuwjaar bij het Aderwinkelpad (vanaf de Jachtrustlaan) waar we in 2016-2017 ook geknot hebben. Toen waren het grote zware takken, deze keer ging het vlugger, maar het is nog niet af.

19 januari 2019, de klus bij het Aderwinkelpad (vanaf de Jachtrustlaan) werd met 18 knotters vóór de koffie geklaard. Maar we besloten om na het koffiedrinken toch maar niet de laddersvoor een klein uurtje zagen naar het gemeentehuis in Odijk te slepen wat het plan was. De 9 wilgen daar aan het Krommerijnpad moeten wachten op de volgende keer op 2 februari

2 februari 2019 trotseerden 14 knotters de koude miezerregen om langs de Kromme Rijn achter het gemeentehuis in Odijk 9 stevige wilgen van takkankroon te ontdoen. Tegen 12:00 was de klus geklaard.

16 februari 2019 werkten 16 knotters bij Bruis Verbeek op de Rijsenburgse laan 24 (tegenover de waterzuivering). Deze boompjes kennen we al van jongs af, maar ze zijn gegroeid. Deze keer kregen we het niet in één ochtend af. We kwamen op ongeveer driekwart.

2 maart 2019 maakten 17 knotters de klus bij Bruis Verbeek af. Na de koffie reden we naar het De Wetstein Pfisterpark in Bunnik (het parkje tussen de Krommerijn en de Tolhuislaan, bij de Raadhuisbrug. De 7 wilgen daar waren niet hoog, geen ladders nodig. Maar het waren toch onverwacht zware takken. Om 12:00 was dat ook af en konden we in de heerlijke zonneschijn de laatste chocola en bananen opmaken.

16 maart 2019 trotseerden 16 knottters de regen en harde wind om in het weiland achter Langbroekerdijk 23 (tegenover De Laan naar kasteel Beverweerd) veel kleine boompjes te fatsoeneren. Zij waren een jaar eerder getopt en nu was de eerste knotsessie. Het was meer wandelen dan zagen, en de harde wind was nauwelijks hinderlijk. Met grote bomen zou het afgelast zijn, maar nu waren we om 9:50 al klaar. Vroeg koffie en dan naar huis. Een korte laatste knotdag.

11 mei 2019 sloten we het seizoen af met spijs (van Lekker in Driebergen) en drank 's middags bij Nicolien en Rudi. Na het voorlezen van het lofdicht bij de bekendmaking van de knotter van het jaar maakte Siwart bekend dat hij stopt met knotten zoals hij al andere activiteiten verminderde wegens lichamelijke ongemakken. Dat betekent dus een wijziging in ons bestuurtje, zie Over ons.

Seizoen 2019-2020

2 november 2019 begonnen 15 knotters het nieuwe seizoen. Het was de landelijke natuurwerkdag, maar er waren geen belangstellende bezoekers. Het had 's nachts hevig geregend en waarschijnlijk heeft dat afgeschrikt. Maar vanaf 09:00 was het droog, alleen tijdens de koffie toen iedereen lekker binnen zat viel er nog een stevige bui.

16 november 2019 waren we met 14 mensen. Lage temperatuur (3ºC) maar vrijwel windstil en dus niet koud als je in beweging blijft hetgeen de bedoelin is van zo'n knotochtend. We zagen zelfs af en toe de zon. Tegen 13:00 uur was de klus klaar.

30 november 2019 genoten 18 knotters van het fraaie weer en prachtige bomen bij Rijnwijk NW van de Odijkerweg noord van de A12. We zijn daar nog lang niet klaar, en het zijn zowel ontzagwekkende grote oude wilgen als verbluffend snel groeiende jonge wilgen.

14 december 2019 was het weer mooi weer in Rijnwijk waar 16 mensen van genoten.

4 januari 2020 waren 16 knotters actief op Rijnwijk. De klus was om 12.30 uur nog niet voltooid, maar volgende keer zal het met de koffiepauze klaar zijn.

18 januari 2020 zaagden we de laatste takken van de bomen langs het weiland bij Rijnwijk. We waren met slechts 11 mensen, een kleinere opkomst dan we gewend zijn. We waren met de koffie klaar, maar we moesten de koffie wel een kwartiertje uitstellen. Daarna verhuisden we naar de Beug (Werkhovenseweg 1 in Odijk) waar we de rest van de ochtend bezig kunnen zijn. De boompjes zagen er vanaf de procinciale weg klein uit, maar bij nader inzien waren het toch flinke takken. We zullen het volgende keer moeten afwerken. En we kregen nog een heel mooie soep en broodjes en koffie.

1 februari 2020 gingen we eerst naar De Beug om de laatste takken af te zagen. Het was vóór de koffie klaar, en we konden vroeg koffie drinken, binnen aan tafel met gebak. Daarna gingen we naar Broekweg 1 voorheen De Pleisterplaats waar het een heel eind wandelen is door het zompige weiland (vooral bij de hekken) naar het meest westelijk rijtje grote wilgen. Daar zijn we de rest van het seizoen wel mee bezig. We waren in totaal met 16 actievelingen, maar niet allemaal tegelijk.

15/29 februari 2020 waren we weer bij Broekweg 1 (voorheen De Pleisterplaats). Het is een eind lopen nnar die grote wilgen door het zompige land, modderig bij de hekken, de damdoorgangen waar de koeien zich verzamelen om het volgende weilandje in te gaan. We besloten geen exxtra wandeling te maken voor de koffiepauze en stelden dat uit tot aan het slot.

14 maart 2020 was onze laatste knotochtend van dit seizoen. Hoewel er allerlei adviezen waren wegens de uitbraak van COVID-19 (anderhalve meter) vonden we dat deze activiteit nog wel kon doorgaan. Als we ver genoeg van elkaar staan om geen takken op elkaars hoofd te gooien besmetten we elkaar ook niet. Maar we schrapten het na afloop gezamenlijk koffie en choco drinken. Er waren 16 knotters aanwezig en om 11:30 was het rijtje wilgen keurig afgewerkt.

Seizoen 2020-2021, een zeer merkwaardig seizoen

31 oktober 2020 zijn we toch gaan werken bij Cor Dorrestein aan de Werkhovense weg 18 in Werkhoven. Het bestuurtje had een paar dagen eerder besloten om het niet te doen, maar toen kwam er zoveel email van teleurgestelde knotters dat we toch maar gingen met nog wat extra aanpassingen: bij het gereedschap pakken afstand bewaren en mondkapjes, verdelen in groepjes van 4 waar één als coördinator optreedt. Er warwn 13 mensen en het was prachtig weer.

6 november 2020 bericht van Nicolien:
Door de nieuwste coronamaatregelen kunnen we op 14 november niet meer gezamenlijk gaan knotten. Maar we mogen buiten nog wel dingen in ons eentje of met zijn tweeën doen.
Afgelopen zaterdag hebben we zo’n 20 van de 30 knotwilgen bij Cor Dorrestein geknot. Er moeten er dus nog 10. Als je zin hebt om in je eentje of met zijn tweeën nog een wilg te knotten dan kan dat. Het gereedschap ligt nog in de schuur bij Werkhovenseweg 18 en het is mooi weer. Het hoeft niet speciaal op zaterdag. Elke dag van de week is goed, maar niet op zondag. Bel wel van tevoren naar Cor Dorrestein, zodat hij weet dat je komt.

22 november Hoewel we niet als gezellige knotgroep hebben kunnen werken zijn de laatste bomen bij Cor Dorrestein toch door verschillende mensen geknot. Alleen of met twee, en als er dan nog iemand kwam dan kon die aan de volgende boom 20 meter verder gaan werken. De laatste tak viel op 18 november. Een heldhaftige zaagactie van Marchien, het was een heel zware tak. Die heeft zichzelf stevig in de sloot geplant en is er met simpele man/vrouwkracht niet uit te krijgen. Misschien kunnen we daar later wat aan gaan doen, als we weer met vereende krachten aan één boom kunnen werken.

28 november 2020 begonnen we met 14 knotters aan de bomen bij het wandelpad vanaf de Broekweg richting west en noord. W werkten in 4 groepen, 2 x 4 en 2 x 3, één knotter per boom. We gaan tegenwoordig via dammetjes de sloten over, niet meer de soms griezelig wankele plankjes over het water.

12 december 2020 werkten 15 knotters in 4 groepjes verspreid over het terrein. We schieten lekker op. Er kwamen nog mensen een lading wilgentakken halen om thuis een schutting te vlechten en zij deelden chocoladeletters uit. Geen gezellige koffie/chocoladekrentebollen sessie maar wel een heel goede chocoladeletter mee naar huis.

14 december 2020 kwam onze reegering met de aankondiging van een vrijwel volledige COVID-19 lockdown. Uit het bericht van Nicolien:
De wilgen langs de Broekweg waar we op 28 november en 12 december geknot hebben zijn intussen klaar. Dank aan Ria, Madeleine, Rianne, André, Jolande, Bart en Rudi.
De ladders liggen nog op de oude knotplek. Als je bij Broekweg 1 wilt gaan knotten kun je eerst een ladder halen bij de oude knotplek en die naar Broekweg 1 brengen. Neem een 8-sportsladder, die zijn lang genoeg.
Als je gereedschap nodig hebt, kom dat dan eerst halen bij mij, Rijnseweg 6, Odijk. Graag van tevoren even bellen als je iets wilt ophalen: 030-6563717.
Leg na afloop van het knotten de ladder zo neer dat hij vanaf de weg niet te zien is, doe het hek weer dicht, en neem gereedschap en helm mee naar huis.

15 januari 2021 bericht van Nicolien:
De wilgen bij Broekweg 1 langs het laantje richting Sterkenburg die wij moesten doen zijn nu klaar. We doen nu een aantal achterstallige wilgen achter de boerderij achter de nogal verwilderde tuin. Je kunt hier het beste heen lopen door vanaf de Broekweg richting de boerderij te lopen, aan het eind van het weiland rechtsaf door het hek het weiland in te lopen en dan na de knotwilgen linksaf over het dammetje te gaan. Het is daar ietwat nat maar niet extreem. Er liggen al 3 ladders. Er lopen schapen in het weiland en er staat stroom op de draad.
De bomen die vorig jaar gedaan zijn moeten wij niet opnieuw doen, maar wel de achterstallige bomen. Er mogen staken van 1 - 1,5 meter op de knot blijven staan als de takken te dik zijn. Leg de afgezaagde takken op stapels dwars op de sloot met de dikke uiteinden dezelfde kant op.

14 februari 2021 voortgangsbericht van Nicolien:
De achterstallige wilgen bij Broekweg 1 zijn intussen klaar. Dank aan Ria, Madeleine, Rianne, Andre, Jolande, Bart en Henk Steunenberg.
Nog steeds mogen we uitsluitend alleen of met zijn tweeën knotten. Dat gaan we nu doen bij de Beug, Werkhovenseweg 1, Odijk. Vorig jaar hebben we hier een aantal jonge wilgjes geknot. Maar nu zijn de oudere wilgen weer aan de beurt.

20 februari 2021 waren er 5 knotters actief bij De Beug. Het was ijzig koud, maar met goed zagen blijf je wel warm. Bea had toch weer soep voor ons gemaakt die we buiten aan picnictafels konden genieten met genoeg onderlinge afstand.

27 februari 2021 met heel ander weer dan een week geleden maakten 8 knotters de klus bij De Beug af. Het was wel oppassen om de onderlinge afstand te handhaven, maar de wilgen staan ver genoeg van elkaar af, Het is goed te doen met één zager per boom en één takkenopruimer per boom.
Met het prachtig zonnige weer en ook de vorige sessies met rijp en sneeuw bij de Broekweg zijn er veel foto's gemaakt.

11 maart 2021 bericht van Nicolien:
Afgelopen zaterdag (6 maart) hebben we twee grote wilgen bij Burgweg 3 bijna klaargekregen. Afhankelijk van het weer proberen we komende zaterdag de rest (nog twee grote wilgen) af te krijgen. En als het weer niet meewerkt (de verwachting voor zaterdag is wind en regen) moet het toch de zaterdag erna lukken.

20 maart 2021, de extra knotzaterdag. Vorige week (13 maart) waaide het te hard. Maar deze zaterdag is met mooi weer en 7 knotters de klus geklaard. De wilgen zijn zo groot dat er met meerdere mensen in één boom gewerkt kon worden met 1.5m afstand. Tegen 12:00 werd de laatste knotdag van dit merkwaardige seizoen beëindigd.

Seizoen 2021-2022

6 november 2021, de eerste ochtend van dit seizoen begonnen 14 knotters aan de inmiddels stevige bomen in het weiland tegenover Het Vagevuur. Ze hadden vorig seizoen geknipt moeten worden. Maar de problemen met covid19 maakten dat moeilijk. Over twee weken gaan we hier verder.

20 november 2021, 19 knotters maakten de klus tegenover Het Vagevuur af. Nicolien en John Vernooij werkten nog tot 14:30 door om de laatste stompjes af te zagen. We zijn nu klaar voor de volgende klus.

4 december 2021, 14 mensen werkten bij het pad langs de Kromme Rijn / Driebergse Meer (achter bij Nicolien en Rudi). De 8 jonge bomen waren snel geschoren. Maar de 9 oude wilgen die we 3 jaar geleden gedaan hadden hebben echt stevige takken laten groeien. Die krijgen we de volgende keer pas af.

18 december 2021 13 mensen werkten weer bij het pad langs de Kromme Rijn / Driebergse Meer. De takken liggen nu langs het pad, de bomen staan er weer kaal bij.

8 januari 2022 kwamen 10 mensen kijken bij Kloosterlaantje 2 in Driebergen. Daar zouden we individueel of in duo's corona-proof gaan knotten. Er was ruimte genoeg om 10 mensen te spreiden. Ook het weer werkte mee, al was het een vreselijk verkillende zuidenwind. De klus is nu al half geklaard.

22 januari 2022 waren de covid19 restricties weer iets versoepeld. De 16 aanwezige knotters voltooiden de klus bij het Kloosterlaantje. Mw v.h. Nederend kan weer 3 of 4 jaar naar fris groeiende wilgen kijken.

5 februari 2022 waren er 19 knotters op het paardenweitje. Voor de vaste knotters een bekende plek aan de Langbroekerdijk vanuit Odijk links zo'n 200 meter voor de Broekweg. Met zoveel mensen en het prachtige weer was de klus in ééln ochtend klaar.

5 maart 2022 werkten 14 knotters aan de bomen bij Bruis Verbeek, Rijsenburgse laan 24. Na de zware stormen van februari ging dit dan toch wel door. We hebben het niet af gekregen. Het is op 19 maaart voltooid..

14 mei 2022 was er nog een bijna zomerse afsluiting waarbij we prettig in de tuin konden zitten en genieten van wat versnaperingen (helaas geen vegetarische pasteitjes, foutje van Lekker) en dankjes (vlierbloesemlimonade of wijn of bier). Prettige namiddag/avond met heel mooi weer.

Seizoen 2022-2023

5 november 2022 zijn we begonnen bij de boerderij van Martin Vroege op De Zuwe 3 in Driebergen (De Zuwe 1 is Werkhoven). Het waren veel grote bomen, erg achterstallig. We zijn daar 6 ochtenden bezig geweest (19/11, 3/12, 17/12, 7/1, 21/1) in wisselende weersomstandigheden. Na vertrek van de knotters hebben John en Ria met de electrische kettingzaag de zware stompen afgezaagd. Er was over gestemd dat er bij het gezamelijk werken geen kettingzaag gebruikt zou worde. Te veel herrie, ook de relatief stille accu-zaag.

19 nov, 3 dec, 17 dec, 7 jan, 21 jan 2022/2023 5 ochtenden op de zelfde plek. Het waren grote zware takken.

4 februari 2023 gingen we knotten bij De Beug, Werkhovenseweg 1 in Odijk. Het was prachtig lente-actig weer en 15 knotters waren gekomen en er waren maar 12 boompjes om aan te zagen. Er waren meer dan 16 knotters gekomen, maar met deze verhouding bomen-zagers gingen enkelen maar in de eigen moestuin werken met dit mooie weer.
Met de koffie waren we klaar en verhuisden we met het gereedschap naar de volgende plek bij De Weideblik op Langbroekerdijk 23.

18 februari 2023 was het grijs weer, wat mistig. Er waren 14 knotters gekomen. Leen Doeve, bewoner Weideblik zorgde voor koffie hoewel de bomen niet van hem waren. Ook hier was het werk na één ochtend af.

4 maart 2023 gingen we naar het jaagpad langs de Kromme Rijn achter gemeentehuis Bunnik (3984NC 1). Ze moesten nu echt gedaan worden anders groeien ze net zo groot als de bomen bij De Zuwe. Verbliffend hoe dik die takken geworden zijn. We hadden ze 4 jaar eleden gedaan.
Er waren 17 knotters voor 7 grote bomen. Dat lijkt weer een wanverhouding, maar het werk was pas om 12:15 klaar

18 maart 2023 gingen we naar Klein Sterkenburg. Dat is aan de grens van ons knotterritorium. Het is vlak bij kasteel Sterkenburg, maar de toegang is aan de Gooyerdijk. Er waren 24 knotters om te genieten van prachtig weer en een verrukkelijke omgeving met Gimborn arboretum ten NO, Leeuwenburg ZO en de drukke verkeerswegen ver weg. Het zijn veel bomen, volgend seizoen gaan we daar verder.

6 mei 2023 was er weer de afsluiting van seizoen 2022-2023. Weer in de tuin van Nicolien en Rudi met catering van Kekker. Alweer mooi weer, het begon pas te druppen toen iedereen weer naar huis ging fiesen even vóór zonsondergang