Knotgroep Bunnik

Praktische informatie

Het knotten gebeurt, zoals al verteld in Hoe knotten, in de winter. In principe werken wij op zaterdag van 09:00 tot 12:30 om de week, dus eens in de 14 dagen. Maar Sinterklaas en Kerstmis of andere belangrijke zaken kunnen daar wijzigingen in aanbrengen. Ook het weer kan invloed hebben. Vorst en sneeuw zijn alleen maar gunstig, dat is mooi om te zien en de grond is niet modderig en vanaf het ijs op de sloten zijn anders moeilijk bereikbare takken nu aan te vatten. Regen houdt ons ook niet tegen, is wel vervelend natuurlijk. Maar harde wind is gevaarlijk en dan blazen we de werkochtend af.

Iedereen is welkom om samen met ons zich een ochtend wat zweet op de rug te werken. Maar bij ongunstige omstandigheden (harde wind, of ijzel maakt de wegen onbegaanbaar) is het aan te raden contact met ons op te nemen, zie Over ons.

Ons knotseizoen begint doorgaans de eerste zaterdag van november of de laatste zaterdag van oktober. Plaats en tijd zullen op tijd worden aangekondigd.

Dit seizoen hebben we al gewerkt
2023: 4/11, 18/11, 2/12 en 16/12
2024: 6/1, 20/1, 3/2, 17/2, 2/3
(zie de verslagjes onderaan)

De laatste ochtend zal zijn op 16/3
maar op 2 maart was het zo mooi dat enkele enthousiastelingen ook op 9 maart wat gaan zagen. Er staan nog een heleboel bomen te wachten. De zagen en helmen zullen aanwezig zijn, naar geen victualiën. Dus wie komt moet zelf krentebollen en koffie/choc/thee meenemen.

16 maart gaan we weer verder bij Klein Sterkenburg, weer vanaf de Langbroekerdijk (zie kaartje). Dat loopt makkelijker dan zompen vanaf de Gooyerdijk, en korter.

Klein_Sterkenburg


Op het google-maps kaartje van Bart Horeman is te zien waar we de laatste jaren aan het werk zijn geweest.

weergeven op een grotere kaart in een nieuw venster

Een korte terugblik op vermoeiende genoeglijke ochtenden van dit seizoen

Voor oudere terugblikken zie in de rubriek Logs.

4 november 2023 zou zijn bij Achterdijk 54 in Werkhoven maar is helaas afgeblazen. Het KNMI gaf na de storm Ciaran als verwachting windkracht 4-5 uit W tot ZW en dat maakte zagen op die plek riskant. Deze eerste ochtend verviel helaas. Maar 18 november hopen we er wel te zijn.

18 november 2023 was dan de echte eerste knotochtend van dit seizoen. Met aanvankelijk droog weer en weinig wind trokken 15 knotters de zaag. Er staan enkele knotessen tussen de wilgen en wie na een wilg een es te behandelen kreeg ontdekte dat het essenhout harder en taaier is dan wilgenhout. Tijdens de koffie, in het schuurtje, begonnen de buien, vervelende regen met wat ijskorreltjes er bij. Maar geen gevaarlijke wind, we hebben de helft van de bomen kunnen behandelen.

2 december 2023 gingen we verder bij Achterdijk 54 in Werkhoven. De 12 deelnemers werkten stevig door omdat het grauwe weer weinig warmte bood, en we wilden de klus afwerken. Maar halverwege de ochtend werd Albert onwel, enwas zo verward dat we een ambulance opriepen. Albert knapte weer wat op en de ambulancemetingen leverden geen alarm op, vervoer naar ziekenhuis leek niet noodzakelijk. Albert ging met Klaartje per auto mee naar huis, wat toch al de planning was. Huisarts raadplegen na het weekend? Maar de knotklus was nu niet afgemaakt.

16 december 2023 De nieuwe knotplek was bij Cor Dorrestein aan de Werkhovense weg 18 in Werkhoven. Maar 7 knotters (uit Werkhoven en Driebergen, ook Albert was daar gewoon bij) gingen de klus op Achterdijk 54 afmaken. Er gingen 11 mensen naar Cor Dorrestein. Daar zag het er aanvankelijk uit als een vriendelijk rijtje bomen dat we zouden bijsnoeien. Bij de koffiepaze kwam de ploeg van Achterdijk 54 er bij. En zij bleken wel nodig om het klusje op tijd te klaren. We hebben onverwacht grote stapels snoeihout gemaakt, o.a. 3 stapels dikke stammetjes (haardhout).

6 januari 2024 begonnen we het nieuwe jaar bij het Aderwinkelpad met 19 knotters. Maar niet allemaal tegelijk, er waren wat wissels rond de koffiepauze. De vorige knotbeurt hier was alweer 5 jaar geleden en nu waren er dikke zware takken gegroeid, maar we konden het nog aan. Toch werden einde ochtend door John de echt zware stompen met de accu-kettingzaag verwijderd. Hoewel die electrische kettingzaag relatief stil is wordt die niet gebruikt als anderen nog bezig zijn, en alleen John en Ria mogen die machine hanteren (cursus gevolgd).

20 januari 20024 genoten de knotters van lekker weer beschut door het bos langs het Aderwinkelpad.

3 februari 2024 werd keurig aan het eind van de ochtend de klus bij het Aderwinkelpad voltooid. Het begon net een beetje te motregenen. In het westen reden carnavalwages luiddruchtig naar Werkhoven. Tijd om naar huis te gaan, of naar de carnavalsoptocht.

17 februari 2024 werkten we op Klein Sterkenburg waar we vorig jaar ook een ochtend gewerkt hebben. Het is aan de grens van ons knotterritorium, vlak bij kasteel Sterkenburg, maar de toegang is aan de Gooyerdijk. Het was ongeveer een kilometer lopen over een zeer zompig pad langs de boompjes die we vorig jaar gedaan hadden. Halverwege de Langbroekerdijk begonnen 10 mensen aan de tweede helft.

2 maart 2024 gingen we verder bij Klein Sterkenburg, maar we benaderden de plek nu vanaf de Langbroekerdijk. Dat was een stuk makkelijker dan zompen vanaf de Gooyerdijk, en korter. Tussen kasteel Sterkenburg en landgoed Leeuwenburg is een brug over de wetering vanaf de Langbroekerdijk, een wandelpad oost van de brede sloot. De hekken op de stuwtjes in de sloot waren voor ons opengezet zodat we vanaf het wandelpad oost van de sloot bij de wilgen west van de sloot konden komen.
Het was fantastich mooi weer en er waren 23 knotters, met enkele gasten.